Värsked sõnumid

Turu-uuring - kohalik geopeituse veebipood

Saatis pusa 
Tere!

Mul hakkas peas küpsema väike äriplaan ning tulin siia maad kuulama.

Kas siinsete kasutajate seas oleks huvi kohaliku geopeituse kraamiga tegeleva veebipoe vastu, kust saaks vajaliku kauba pangalingi ja pakiautomaadi abil kiirelt kätte tellida?
Kui jah, siis mis oleks teie top tooted, mis poes kindlasti olemas olema peaks?
Kas ametlikust GC kaubast ka puudust tuntakse (rändurid jms)?

Kõik mõtted oodatud. Rikastuda ei plaanigi, aga kui äri oma põhikulusid kanda ei suuda, siis pole ilmselt mõtet alustada.
Ma pole ilmselt esimene klient, aga oman siiski suht selget ettekujutust, mis kohalikule georahvale kaubaks võiks minna.
Üldiselt - kui Leedu poega võrreldes saab Harjumaal kauba kätte odavamalt, siis kindlasti leidub ka ostjaid. Kiirus muutub teemaks juhul kui sortimendis sisaldub ihaldusväärseid tooteid, mida muidu Saksamaalt või suisa suure lombi tagant tellitakse.

Level 1.
Müügihitt nr 1 oleks ilmselgelt (paraku) tumedamat tooni plastpudelitoorikud. Mugavusvarustusena juures sobiv logiraamat + pliiats, aga miks ka mitte mitmekeelne kenasti integreeritud geopeituse mängujuhend. Sest kes muu säärast toodet ikka ostab. Popimates paikades saab logiraamat mingil hetkel täis, mistõttu neid vajatakse hiljem juurde.
Laiemalt võttes kõiksugu ilmastikukindlad konteinerid läheks loosi, mida mikrom/nanom seda rohkem muidugi, aga näiteks standardset laskemoonakasti leedukad ei paku üldse praegu (küllap põhjusega).
Pisemast keskmiseni minigrip kotikesed müüksid samuti, geopeituse jaoks sobivad tegelikult ainult paksemat/tugevamat sorti nagu vanasti Elfa kasutas ja tänapäeval mõnikord Ikea.
Veekindlad logiraamatud on meie kliimas sageli õige valik. Mulle isiklikult meeldiks, kui keegi pakuks nt 10 võimalikult suure lehe kaupa veekindlat paberit, et saaks sellest endale sobilikus mõõdus logiraamatu lõigata. Üks konks: enne hulgi soetamist tasub testida - nii reaalset veekindlust kui ka võimalust kuivale paberile erinevate pastakatega või hariliku pliiatsiga kirjutada.
Kirjutusvahendid. Nojah, neid saab ju igast toidupoest. Aga osadel geopeituritel on see teatud moel peaaegu identiteedi osa, mis värv pastakast välja tuleb! Kõige parem pastakas on niisugune, mis ei tõrgu ka 20-kraadise külmaga, mida saab puu otsas kõlkudes kasutada vabalt ühe käega ja mis püksitaskus end ise "sisse ei lülitaks" (alles hiljem saunas avastad, et kints triibuline).
Neodüümmagnetid - kõige pisematest kuni väikesteni, kruviauguga on eriti universaalsed. Magneti puhul omab tähtsust tõmbetugevus, nõrgema otsa kvaliteet ei tohiks geopeiturit eriti huvitadagi.
Ilmuastikukindlad teibid ja liimid. Selver on arvestatav konkurent, isegi kui vaid hooajaliselt.
GC nänn, nt rändurid. Mind isiklikult üldse ei huvita. Kliente ilmselt siiski leiaks. Ennustan, et see äriharu tasub päriselt ära vaid juhul kui kaasata kollektsionäärid Skandinaaviamaadest.

Level 2.
Tööriistad. Geopeitur on selles vallas üsna valiv. Ta kas tekitab väga viletsa tööriista aarde juures kohapeal leiduvatest vahenditest või ta ostab peaaegu parima tööriista, millele eraldab spetsiaalse koha oma Geomobiilis. Geotööriistade hulka kuuluvad lambid, akud, kindad, multitööriistad, redelid, rihmad, arboristi varustus, peitjatel lisaks veel akudrell ja sadat sorti kinnitusvahendid.
GPS seadmed. Sääraseid, mis pole ühtlasi nutitelefonid, ei soovitaks enam müüki võtta. Parem juba keskenduda akupankadele ning snandardiseeritud kaablitele/adapteritele, mis ühilduks tänapäevaste telefonidega ja võimaldaks laadimist ka auto sigaretisüütaja pesast.
Jalanõud. Tegelikult see on teema, sest minu meelest ei müüda Eestis häid matkajalatseid kaugeltki mitte mõistliku hinnaga. Võibolla valetan, siinkohal peaks kindlasti teiste arvamusi arvestama. Isiklikult olen igatahes viimased viis paari veekindlaid jalatseid kas Ebay või Amazoni vahendusel soetanud.
Räätsad - kah artikkel, mida meie maal jube räige juurdehindlusega müüakse.

Level 3.
Geomobiil on mu kodu, mu kindlus, kulla vennas! Vististi lõviosa geopeitureid sõidavad aarde juurde autoga, vähemalt meite maal. Pole just pakiautomaadi kaup, aga kui kavatsed sõidukitele keskenduda, siis võtmesõnad geomaailmas on läbivus, vastupidavus, ökonoomia, mahutavus ja ... ekskavaator...
Eelmise punktiga seotud teema. Mainisid küll, et rikastuda ei plaani - aga puhuks kui ümber mõtled, siis autokütus oleks üks kaubaartikkel, mille ostjad on geopeiturite seas garanteeritud!
Mõtisklen siis ka natuke, et kas ja kes ja mida Eestis vajaks.

Geonänni vajavad muidugi peitjad ja hooldajad. Vaadates GP lehte on peitmiste arv üsnagi madalseisus ja paljudki, kes veel selle raske peitmise töö ette võtavad teevad juba enda käsitöö konteineri. See muidugi ei välista, et üks osa sellest on mingi standardtopsik, mida kuskilt kaubandusest saab. GC lehel peitjaid rohkem ja just selliseid uusi, kellele võiks klassikalisi aardekonteinereid tutvustada ja lihtsalt kättesaadavaks teha, et ei tekiks enam neid salatikarpe ja teetopse loodusesse. Seega võtmeküsimus oleks, kuidas info nendeni jõuaks, sest siinsest lehest pole väga suur osa GC mängijaid ilmselt kuulnudki.
Logiraamatud, karpide markeerimiseks kleepsud ja juhendid oleks küll selline kaup, mis võiks nüüd juba olla äkki Eesti GP logoga ja palju erinevaid suuruse variante. See on selline kulumaterjal, mida läheb ikka ja mugavuse nimel vast oleks isegi klient nendele.

Teine faktor, mis kindlasti oluline on hind ja vahel ka kättesaadavuse kiirus. Saab ju tellida asju Leedust, Soomest, Rootsist, Hiinast, osta karpe eesti toidupoest ja minigrippe pakendikeskusest jne. Eks paljud vanad tegijad on omale need ostukanalid paika pannud. Kui aga kauba hinnaga suudad suuremate geopoodidega konkureerida, siis miks mitte osta kohapealt.

Korralikku geokaubamaja luues ja kaubavaru soetades oleks ilmselt esialgne investeering päris suur, aga kui topside ja raamatutega alustades asi käima läheks ja endal viitsimist tegeleda, siis võib-olla isegi proovida tasuks. Sest vahel on endalgi ootamatult mingit vidinat vaja läinud ja siis alati muidugi leidub mõni geopeitur, kellel kodustes varudes see on, aga kui saab kohalikust poest, oleks veel lihtsam.

Toimetatud 1 kord(a). Viimati helen 08.04.2023 10.36.
Re: Turu-uuring - kohalik geopeituse veebipood
08.04.2023 13.01
Väga teretulnud teema kui keegi suudaks asju pakkuda soodsalt ja kiirelt. Selles teemas umbes näha mida tarvis ja kust/mis hinnaga muidu saab [www.geopeitus.ee]
Aga jah rõhutan siin seda, et sellise kraami puhul ollakse ikkagi väga hinnatundlikud. Ja hullemaks läheb, kui järjest rohkem läheb raha elu peale, siis miks peab seda kulutama teistele metsa viimiseks. Ise tunnen puudust peti mõõtu logiraamatutest. Leedust saab, aga ega see ka seal kõige odavam ole. Kunagi sai lastud Eestis ühes firmas teha, kuid nad tegid liiga odavalt ja panid uksed kinni. Uut kohta pole leidnud, sest kõik küsivad palju rohkem raha kui leedukad. Aga oleks kena kui seda saaks taas meie enda kirjade ja logodega. Lamineeritud juhendid oleks ka kindlasti väga teretulnud. Ise saab neid ikka tehtud aga tüütu tegevus, ning sobiva hinna korral võiks vabalt osta. Nn pet toorikuid saab ka Eestist ülisoodsalt kui osta suuremas koguses. Üksiku peitja jaoks liiga palju aga pood suudaks seda pakkuda kindlasti hea hinnaga. NN unikaalsetest konteineritest hoiaks eemale, sest no mis on unikaalset puuoksa kujulises konteineris mida pood müüb 500tk...Ja muidugi erinevates suurustes kleebised võiks olemas olla. Hetkel küll saab neid kes otsida/küsida oskab, kuid poes võiks ka valik olemas olla. Soodsa geopeituri kütuse vastu poleks mul ka midagi ja siis ühtlasi juba autohoolduse ja pesu grinning smiley
Realistina soovitan kohe loobuda: 200 aktiivset geopeiturit peaksid üleval ehk ... mitte ühtegi poodniku. Piisab sellest "äriplaaniks"? Kui keegi saab kaasmängijaid aidata, see oleks abiks...uskumatu, millised asjad lähevad prügimäele. Laur kirjutab: Nn pet toorikuid saab ka Eestist ülisoodsalt kui osta suuremas koguses. Pane siis kogus, hind ja koht ka kirja, oleks viisakas ja teaks, mis on ülisoodne.
Mina ostsin PET toorikuid sellisest kohast [starplast.ee]. 2022 aastal olid hinnad 28mm toorikul 0,1€ ja 48mm toorikul 0,3€ + KM. Peaks nagu olema odav hind küll.
Re: Turu-uuring - kohalik geopeituse veebipood
10.04.2023 11.10
Sama koht mis Ove kirjutas jah. Ei jõudnud veel otsima hakata. Kunagi kui seda MTÜ väikest geopoodi tegin korra, siis sai sealt võetud. Pähe firma ei jäänud aga sama koht jah kui nüüd nägin. Hinnad pole ammugi peas. Aga Ove vast äkki oskab öelda, et kui väikest kogust nad on nõus müüma? Tookord võtsin ikka hulgim.

Ja ma ei soovita kohe mõttest loobuda. Leedukad saavad hakkama. Keegi ei soovigi sellest ju ära elada. Inglise keelne leht ka üles ja vabalt saab ju samuti naabritelegi pakkuda.

Toimetatud 1 kord(a). Viimati laur 10.04.2023 17.21.
Minu meelest on puudus sellistest ebastandartsetest käsitöö-konteineritest. Igaüks pole käsitöös osav, aga tahaks siiski midagi ägedat peita. Eriti raske ülesanne on omatehtud konteiner piisavalt tugevaks ja veekindlaks saada.

Eriti tunneks puudust igasugustest loodusesse sulanduvast kraamist nagu kunstkivid, kus sees veekindel konteiner (ise ühekaupa teha suht aeganõudev, keeruline ja kulukas, olen proovinud) Mitte nano-suuruses fake-puuoksad, -kuuseoksad, aga miks mitte ka linnud- loomad. Ise olen linnu konteineriks kasutanud jahimeeste peibutuslinde, aga ka need nõuavad kõvasti ümberehitamist. Ja Amazonist ostetud spetsiaalse geopeituse linnukonteineri kvaliteet küll mingit kriitikat ei kannatanud.

Ja loomulikult "linnupesakastid" ! Osavale meistrimehele ilmselt tunni aja töö, aga kes ise ei tee, sel läheb ostmine suht kulukaks, lisaks vajab jälle ümberehitust, et päris lind sisse ei saaks pesa tegema.

Igasugused cryptexid jms koodidega avatavad konteinerid oleksid samuti toredad.
Samuti vee alla sobivaid konteinereid võiks kaubaks minna.

Selline pood võiks huvitada ka geopeitureid väljaspool eestit
Idee hea, aga hoiatuseks, et see ettevõtmine oleks pigem hobi, mitte äri.
Siinne kogukond oleks muidugi igati tänulik, kui saavad oma topsid ning logiraamatud kiiremini ja äkki paar senti odavamalt kätte (kuid tänuga üüri ei maksa või mis see ütlus oligi).
Kui niikuinii oma domeen olemas ja ilmselt 99% ajast seisab niisama (näitad seal oma kassi- ning puhkusepilte vaid, backupid sinna oma faile ja tahtsid unikaalsemat meiliaadressi) - kindlasti, anna minna, päriselt! Üks kogemus jällegi juures (oma äri). Veebipoe püstipanek alamdomeenile on sõltuvalt teenusepakkujast vast paar klikki vaid, katsetasin ühe mingi oksjonikeskkonna arendamise projekti raames kunagi isegi: [demo.harryspoll.com] - ärge neid müüdavaid asju tõsiselt võtke.
Kui müüd maha iga päev paar PET toorikut ja magnetit, siis ratsarikkaks sellega ei saa. OÜ/MTÜ/FIE/UÜ/.. asutamistest ja nendega majandamistest pole aimugi, kuid eeldatava käibe puhul.. ilmselt lihtsam/odavam eraisikuna toimetada. Targemad võivad parandada.

Tundub sarnane ettevõtmine, nagu mu umbes 15 aastat tagasi huvi pärast tehtud sait, mida näeb veebiarhiivist: [web.archive.org]
No tol ajal oli telefoni taustapildi vahetamine ikka paras nikerdamine (telefoni arvutiga ühendamiseks oli üldjuhul vajalik osta suht kallis ebastandartne ja vaid tollele telefonile mõeldud datakaabel, installida spetsiifiline tarkvara jne), see "teenus" tegi asjad lihtsamaks.

Tõi keskmiselt kõvad 10-20 eesti krooni kuus sisse (1€) grinning smiley Aga samas see 10 oli ikkagi rohkem, kui 0. Ning asja arendamise käigus sain PHP-s pisut kogenumaks. No ja aitas natuke serverirenti tasuda (sest seda maksin ju nii koma naa).
Ma otsin 50 PET-i. Oleks saanud ilmselt ka vähem aga kuna hind oli odav, siis võtsin kohe suurema varu.

laur kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Sama koht mis Ove kirjutas jah. Ei jõudnud veel ot
> sima hakata. Kunagi kui seda MTÜ väikest geopoodi
> tegin korra, siis sai sealt võetud. Pähe firma ei
> jäänud aga sama koht jah kui nüüd nägin. Hinnad po
> le ammugi peas. Aga Ove vast äkki oskab öelda, et
> kui väikest kogust nad on nõus müüma? Tookord võts
> in ikka hulgim.
>
> Ja ma ei soovita kohe mõttest loobuda. Leedukad sa
> avad hakkama. Keegi ei soovigi sellest ju ära elad
> a. Inglise keelne leht ka üles ja vabalt saab ju s
> amuti naabritelegi pakkuda.
Sellesse rubriiki võivad kirjutada ainult registreeritud kasutajad.

Sisse logimiseks klõpsa siia!