Värsked sõnumid

Prügikoristuse nädalavahetus

Saatis caro 
Prügikoristuse nädalavahetus
30.01.2013 14.13
Rahvusvaheline geopeituse leht on välja kuulutanud prügikoristuse nädalavahetuse. Geopeiturid on enamasti inimesed, kes on keskmisest aktiivsemad ning hoolivad oma ümbruskonnast. Cache In Trash Out (lühendina CITO) ehk maakeeli aare-sisse-prügi-välja üritused on toimunud alates 2002.aastast. Geopeiturid on koristanud parke ja matkaradu, toonud metsast prahti välja ning korrastanud teisi geopeituse sõbralikke kohti.

11. igaaastane CITO nädalavahetus toimub 20.-21.aprillil 2013. CITO-üritusi toimub harilikult terve aasta läbi, kuid sellel ühel nädalavahetusel koondub terve maailma geopeiturite kogukond, et koos enda mänguplatsi (milleks on ju terve maailm) puhtamaks teha.

Miks mitte ka ise midagi korraldada? Meil on olnud Teeme Ära raames mõned sündmused ning kui me näeme kuskil aardejahil prahti, siis korjame ju ka selle üles, kuid tegelikult võime me ju ka ise vaid geopeituritele mõeldud aktsiooni läbi viia. Kas teeme ära?
20. aprill on minu teada Võhandu maraton... kas siis sealkandis?
Ma ei tea Võhandu maratonist midagi. smiling smiley Kus iganes võib sündmuse teha. Võib ka mitu teha, ei pea ainult ühega piirduma.
Mul pole midagi selle algatuse vastu aga vägisi tekib mõte, et milleks seda üldse vaja on ? Umbes nagu muul ajal trambivad kõik tuimalt igasugu sodist mööda.
Vahel on vaja kampaaniat-hoogtööd, et mingile probleemile tähelepanu juhtida. Laiavale prügile ja vohavale kultuuritusele, loodushoiule ning inimese esteetikameele häirimisele tulebki võimalusel tähelepanu juhtida. Nii kasvatatakse põlvkondi, kelle jaoks see pole normaalne. Tasapisi paremuse poole. Kui seegi aktsioon aitab selle eesmärgi poole pürgida, on see igati tänuväärne.
Prügi ei korjata kokku ju vaid kord aastas. Lisaks koristajatale, keskkonnahoidjatele, politseile jt annavad ka paljud geopeiturid pisema, kuid sellegipoolest märgatava panuse iga kord, kui metsas-rabas-pargis-aardeteekonnal sodi leiavad. Aarde lähistelt sodi prügikastini toimetamine on ju elementaarne. Loodetavasti.
Ma seepärast pakkusin VM-i, et kuupäev ühendas mõtte maratoniga, stardinimekirjas märkasin mõne geopeituri nime ja tean, et Märdi tiim võtab seal tavaliselt aega + alati on tore omadele kaasa elada. Ise ma ei sõida ja sealse kandi prügirikkaid kohti ei tea, nii et lihtsalt viskasin mõtte õhku.
I also had thought about doing one of these events but I have no idea how to go about it here in Estonia. Also I don't know where needs cleaning up tongue sticking out smiley Caro, let me know if you want help organizing the event smiling smiley
Kas aastal 2014 ka ühist prügikorjamist (lisaks ju tavainimese mõistusele, et ei viska prügi maha, aga vb vahel lihtsalt "kukub" kellegil prügi kogemata maha) ja üheskoos on ju tore midagi teha!
Sellel aastal on ametlik CITO nädalavahetus 26-27 aprill. lähemalt

Toimetatud 1 kord(a). Viimati mihkelp 15.02.2014 20.42.
Mina pakuks üheks koristusobjektiks NKT - Loodan et vähemalt osadel meist on seal läbimata lõike (või mõni leidmata konteiner, läbimata multikas). või läheduses mõni aare mida külastada. Saab ühendada nii koristuse kui mängu. Meie kogemused näitavad, et kui seda jala läbida ja koristust tõsiselt võtta, siis kottidest jääb sageli puudu. Objekt kulgeb osaliselt ka Eesti keskele ja peaks ka "lõunaosariikidele" sobima. Paljudesse kohtadesse pääseb ka ühistranspordiga kenasti ligi. On piisavalt suur, kõik soovijad mahuvad ära, vajadusel saaks ka eelregistreerimisega hajutada, leppida kokku piirkonnad kuhu keegi suundub. Oleme ka välismaailmale oma tegevusega nähtavad ja saame neile ja kohalikele oma positiivset suhtumist ümbruskonda tutvustada. jne.
Hea mõte! Mõtle aardekirjeldus läbi ja pane välja! smiling smiley
Ma nii "noor" veel. Mul geokogemust vaevalt tiinuse (9 kuud) jagu, pole veel miskit peitagi jõudnud, sündmusaaretel pole kah käinud. Mul käib geoürituse korraldamine selgelt üle oskuste. Paluks pigem kellelgi kogenenumal, kui mõte hea on see adopteerida või siis tugevaste nõu ja jõuga avitada.
Hea idee. Noorus ei takista sind kuidagi. Kogemusi pole ka vaja. Põhiline on julge pealehakkamine. Mõtle rahulikult enda jaoks välja mida sa saad seal teha. Kuuluta välja võimalus teistele osalemiseks. Ära loo endale suuri illusioone amokki jooksvast rahvamassist. Naudi seda mis kujuneb.
Meil lõppevad viimase ajal kõik georetked Tallinnasse tagasijõudmisel prügi sorteerimisega, kui pudelitele ja pakenditele leiab konteineri, siis just see prügi tuleb kuhugi ka panna, jah georetke saagi panen kodumaja konteinerisse. Aga prügikoristamise päeva ei saa ju korraldada nii et päeva lõpus pole meil ideed mida teha selle kokkukogutud kraamiga. Seega siin küsingi kas kellelgi on ideed kuidas seda probleemi prügikoristuspäeval lahendada? Või sobib siis nii, et igaüks vaatab ise ööhämaruses kuidas ja kuhu ta enda poolt kokkukorjatud prügi sorteerib? See nagu ka "ametlikul" üritusel hästi ei sobi. Aga kui muudmoodi ei saa siis oleks küll plaan veeta päev või kaks NKTl CITO ajal ja puhastada piirkonda niipalju kui prügi äraviia jaksab.
Enamus prügist on reeglina pakendid (lisaks pudelitele sealhulgas näiteks kommipberid, viinerikile, salatikarbid jpm. ja avalikke pakendikonteinereid leidub Eestis üksjagu. Enamus inimesi liigitavad pakendeid teadmatusest olmeprügiks. Biojäätmeid ükski geopeitur ilmselt loodusest ei korista, seega jäävadki järgi valdavalt ainult pakendid ja neid ei ole seega vaja kodukonteinerisse tassida. Muud liiki või suuremamahulisest prügist saab omavalitsustele aga jätta teate "Anna teada" mobiiliakenduse kaudu ja selles rakenduse son näha ka vatasemad jäetud teated olgu selleks siis prügi või info näiteks mittepõleva tänavavalgustuse kohta.
Väga vahva idee! Võtan igal võimalusel osa!
Kuid, kas koristuse käigus oleks siis ka võimalik aardeid ennast otsida? Pole ise NKT-ni jõudnud, aga tundub teine päris huvitav tükk smiling smiley
Sellesse rubriiki võivad kirjutada ainult registreeritud kasutajad.

Sisse logimiseks klõpsa siia!